martes, 11 de mayo de 2010

Webquest

Introducció

Internet i les noves tecnologies de la Informació i la Comunicació, són el present dels infants i adolescents.

Tot i ésser una eina molt poderosa per a obtenir informació, com a recurs pedagògic, utilitzar Internet, té alguns inconvenients.

És tanta la informació que tenim a la nostra disposició, que trobar allò que exactament ens interessa, pot ésser una tasca plena d’entrebancs i força dificultosa. Un altre inconvenient, és la dificultat de diferenciar la bona informació de que dolenta, és a dir, discriminar entre la informació de qualitat i la poc seria.

Com a resposta a aquesta situació, trobem les WebQuest.

Què són les WebQuest?

El seu creador, Bernie Dodge, les defineix com activitats d’investigació en les que la informació amb la que interactuen els alumnes, prové total o parcialment d’Internet. Als alumnes se’ls hi presenta una tasca, normalment un problema a resoldre o un projecte per a realitzar, i aquests disposen de recursos d’Internet i se’ls demana que analitzin i sintetitzin la informació i arribin a les seves pròpies solucions creatives. A més, els alumnes resolen les WebQuest, formant grups de treball i adoptant cada un, una perspectiva o rol determinat, pel que disposen d’informació específica.

Jordi Adell, Doctor en Filosofia i Ciencies de l’Educació i professor del Departament d’Educació de la UJI de Castelló, defineix les WebQuest com a activitats didàctiques que proposen una tasca factible i atractiva per a estudiants i un procés per a realitzar-la durant el qual, els alumnes treballaran amb la informació que obtinguin analitzant-la, sintetitzant-la, comprenent-la, transformant-la, creant, jutjant-la, compartint-la, etc. La tasca ha de ser més que simplement contestar preguntes concretes, com en una Cerca del Tresor, i més que copiar i enganxar la informació que obtenim.

Estructura

Una altra característica que permet diferenciar ràpidament una WebQuest i diferenciar-la d’altres estratègies didàctiques, és la seva estructura. Una WebQuest està composta per un document per als alumnes, dividit en apartats com: introducció, descripció de la tasca, procés que han de seguir per a dur-la a terme, avaluació i conclusió.

Entrevista a Bernie Dodge

Tot seguit podem veure i escoltar una entrevista realitzada a Bernie Dodge, creador de les WebQuest. Tot i estar en anglès de forma original i en portuguès subtitulat, s’entèn força bé.






Adreces d’interès

Webquest.cat : Pàgina en català que conté un gran contingut sobre les WebQuest.

Aula21.net : És una de les pàgines més completes sobre aquest tema.

Webquest.org : És la pàgina web del creador de les WebQuest on hi podem trobar una gran quantitat d'exemples.


0 comentarios:

Publicar un comentario